Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

zaterdag 8 februari 2020

Dag 15: Agra - Taj Mahal - Delhi

Einde van de klassieke rondrit.
Vandaag is het de laatste dag van de klassieke rondrit voor 10 personen van de groep. Voor 7 personen is er nog een verlenging naar Varanasi met drie extra nachten voorzien. We vertrekken dan om 08.00 uur om twee UNESCO werelderfgoed monumenten te bezoeken, nl de Taj Mahal en het Rode fort. Een toemaatje is dan nog de baby Taj Mahal.
Toegangspoort, bouwwerk in rood zandsteen en wit marmer, tot het complex van Taj Mahal.
Taj Mahal - Symbool van de eeuwige liefde en sieraad van de architectuur.
Taj Mahal in Agra, UNESCO Werelderfgoed site.
In de voormiddag bezoeken we de wereldberoemde Taj Mahal. De witmarmeren Taj Mahal is DE bezienswaardigheid van Agra en het meest gefotografeerde bouwwerk van India, en volgens sommigen het mooiste bouwwerk ter wereld. De Taj Mahal en India zijn net zo onlosmakelijk met elkaar verbonden als frieten met stoofvlees en België.
Taj Mahal
Het werd gebouwd 1632 in opdracht van Shah Jahan en de bouw ervan duurde 22 jaar met 20.000 arbeiders.
Op het beroemde bankje waar alle belangrijke personen worden gefotografeerd.
Zij hebben hier ook gezeten.
Grafkamer in de TaJ Majal. (illegale foto want mag niet)
Aan de bouw ligt een liefdesgeschiedenis zonder weerga ten grondslag, die slechts door die van Romeo en Julia geëvenaard wordt. Het werd gebouwd door de Mogolkeizer ter herinnering aan zijn favoriete (zijn 2de) vrouw die hem 14 kinderen schonk en die stierf in het kraambed bij de geboorte van het laatste kind. We zijn er redelijk vroeg, om 09.00 uur, en het is er reeds zeer druk. Vooral Aziatische en Indiase mensen verdringen elkaar.
De Taj Mahal wordt geflankeerd door 4 vrijstaande minaretten in de hoeken.
HOBO reisgezelschap aan de Taj Mahal.
Het Rode Fort: UNESCO Werelderfgoed.
Dit fort ligt op de westoever van de Yamuna rivier en werd gebouwd tussen 1565 en 1573. Het complex heeft verschillende gebouwen, o.a. een gevangenis, zomerpaleis, winterpaleis, binnenpleinen, moskeeën, vrouwenvertrekken en prachtige tuinen.
Agra: het Rode Fort.
Samen met de Taj Mahal is het fort van Agra het boegbeeld van de verdwenen beschaving van de Mongoolse keizers.
Deze gast is geen werelderfgoed, maar maakt wel deel uit van het decor.
Het fort is door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Het is omsloten door een 2,5 km lange vestingmuur met 20 m hoge muren van rode zandsteen. Het geheel wordt omringd door een 10 m brede gracht.
Binnen in het Rode Fort.
Ommuurde vestingmuur van het Rode Fort.
Shah Jahan heeft niet lang van de Taj Mahal kunnen genieten. Zijn zoon die hem opvolgde zette hem gevangen in het Rode Fort. De opvolger van de bouwheer zette zijn vader er 8 jaar gevangen.  Hij keek er uit op de graftombe van zijn vrouw. Wat een romantiek he! Het fort is door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen. Het is omsloten door een 2,5 km lange vestingmuur met 20 m hoge muren van rode zandsteen. Het geheel wordt omringd door een 10 m brede gracht.
Aan de toegang tot het Rode Fort van Agra.
Itimad-ud-Daula.
Aan de overkant van de Yamuna rivier ligt de Itimad-ud-Daullah, beter bekend als de baby Taj. Het is een elegant mausoleum voor Itimad-ud-Daula en wordt ook omschreven als een 'marmeren juwelenkistje'. Het werd 5 jaar eerder gebouwd dan de grotere Taj.
Tombe van Itimad-ud-Daullah
Baby Taj Mahal
Vertrek naar Delhi.
De rondreis doorheen Rajastan loopt hier ten einde voor 10 van onze medereizigers. De overige hebben nog een verlenging van drie dagen naar Varanasi bijgeboekt.

Traject van Agra naar Delhi.
Na de lunch in Agra hebben we nog een busrit naar het laatste hotel vlakbij de luchthaven. Het is de beste expresweg die we tot nu toe hebben ondervinden. Na 228 km komen we om 18.40 uur toe in het hotel aan de luchthaven.

Logies.
We hebben nog een gezamenlijk avonddiner, waarna 10 personen ons om 22.00 uur verlaten voor hun vlucht naar huis. We verblijven nog een nacht in het hotel aan de internationale airport van New Delhi. We logeren in het Pride Plaza Hotel Aerocity Delhi

Pride Plaza Hotel Delhi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten