Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

vrijdag 7 februari 2020

Dag 14: Van Jaipur naar Agra

Van Jaipur naar Agra via Fatehpur.
We zijn aan de voorlaatste,dag van de rondreis. Dit voor diegenen die de gewone rondrit genomen hebben Voor 7 anderen is er nog een verlenging van 4 nachten naar Varanasi. In Jaipur vertrekken we om 08.00 voor de voorlaatste dag richting Agra.
Hotel in Jaipur.
Programma:
  • Krisna tempel in Dausa
  • Lunch in Bharatpur
  • Fatehpur Sikri
  • Agra
Krisna in Dausa.
Na 65 km vanuit Jaipur hebben we een fotostop in Dausa nabij Mitrapura, bij een Krisna tempel. Krisna is de reïncarnatie van Vishnoe.
Krisna tempel in Dausa tussen Jaipur en Agra.
De supporters van RAFC, The Great Old.
Lunch in Bharatpur.
Het is een mooie brede snelweg waar de koeien en fietsers en brommertjes dwars door elkaar rijden. Plotseling de baan kruisen is de normaalste zaak van de wereld (in India toch). Het is wel even schrikken als de chauffeur plots moet remmen voor enkele koeien die besluiten om aan de overkant te gaan wandelen. In Bharatpur hebben we een lunch in het Laxmi Vilas Palace.
Restaurant te Bharatpur in het Laxmi Vilas Palace.
Het is na een rit van 185 km als we ronde de middag aankomen aan het restaurant te Bharatpur.
Toegangs oprit naar het restaurant te Bharatpur in het Laxmi Vilas Palace.
Jan, de reisleider, met de assistent chauffeur en de chauffeur.
Fatehpur Sikri.
Maar na 200 km komen we in de verlaten spookstad Fatehpur. Deze stad werd in 1570 gebouwd en diende als hoofdstad van het Mogolrijk.
Even luisteren naar de uitleg van de gids.
Hier woonde er een moslimheilige in een grot. De Mogolkeizer wist niet hoe hij er moest aan werken om een mannelijke erfgenaam te produceren. Hij volgde de raad van de heilige, en na een jaar had hij prijs. Uit dankbaarheid werd dan in Sikri de nieuwe hoofdstad gebouwd als eer aan de suffri.
Fatehpur Sikri: City of Vitory.
Fatehpur Sikri werd in 1585 weer verlaten omdat de bronnen en putten alleen brak water bleken te bevatten. hierdoor kwam de drinkwatervoorziening van de stad in gevaar. Wat rest is een prachtig bewaard gebleven spookstad die een goed beeld geeft van de grootsheid van de mogols.

Fatehpur Sikri, UNESCO Werelderfgoed.
Letterlijk betekent de naam 'City of Victory'. Deze stad heeft een omtrek van 10 km en is grotendeels ommuurd. De poort van Agra is de toegangspoort tot het complex.
HOBO gezelschap.
Diwan-i-Khas
Dit is een merkwaardig gebouw; Van buiten lijkt het twee etages te tellen, maar binnenin blijkt er slechts één verdieping te zijn. Er is een platform dat door middel van bruggen met een galerij verbonden is. Op deze galerij zaten de vier belangrijkste ministers. De gasten zoals buitenlandse ambassadeurs zaten op de begane grond. Centraal staat een zuil die de godsdiensten in orde van belangrijkheid uitgebeeld zijn: van boven naar beneden: hindoeïsme, christendom, jainisme, boeddhisme en islam.
Pilaar waarop de troon van de keizer stond, en verbonden door middel van bruggen met een galerij.
Diwan-i-Khas gebouw, van buiten twee maar binnen slechts één etage.
Stenen bed voor de mogolkeizer.
In een van de gebouwen is er een hard stenen bed voor de baas van dit complex. Het bed is op 2 meter hoogte gebouwd, waar hij zonder trap moest zien in te geraken. De slimmerd had er wat op gevonden. Hij liet zich door zijn 300 concubines omhoog smijten waarna er een hele bende hem volgde en er de kamasutra op beoefenden. Enfin, volgens onze plezante gids toch. Ik geloof er niet veel van, maar toch een leuk verhaal. Verder nog een paleis voor de koningin, een winter en een zomerpaleis.
Bed van de keizer op 2 meter hoogte.
Veel interesse bij de dames maar vooral vermoeidheid.
Jama Mashidcomplex.
Er is nog een complex met verschillende gebouwen. De Jama Mashid is gebouwd naar een  voorbeeld van de moskee in Mekka en is het grootste bouwwerk in Fathpur Sikri. We komen er binnen langs een toegangspoort van 54 m hoogte en is de hoogste poort van India.
Toegangspoort tot het complex.
Binnenplein van het complex.
Binnenplein van het complex.
Moslimmoskee.
We wandelen nog over het grote moslimplein met een grote poort, een moskee en een mausoleum. De laatste keer onze schoenen uit en de benen bedekken om toch geen aanstoot te geven aan schunnige blikken. Ik verdenk hen ervan om tips los te krijgen. Voor geld mag er veel. We worden constant achterna gezeten door verkopers die ons tevergeefs allerlei brol trachtten te verkopen. Gewoon negeren, en dan druipen ze wel af.
Zeer zedige kledij volgens moslimregels. Benen bedekt en iets op het hoofd.
Logies.
Het beste hotel is voor het laatste gehouden. We logeren voor 1 nacht in Agra in het 5* Jaypee palace hotel. We komen er toe op om 18.15 uur na 261 km.
Jaypee Palace hotel Agra.
Ontvangst in het hotel met een bloemenkrans en een stipje op het voorhoofd.


Parcours van Jaipur - Fatehpur - Agra.
Route van Jaipur via Fatehpur naar Agra: 260 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten