Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

donderdag 6 februari 2020

Dag 13: Jaipur, de roze stad.

Op ontdekking van een stad uit de gouden driehoek.
Vandaag een topbestemming of misschien wel DE topbestemming van Rajastan: Jaipur. Jaipur is groot en chaotisch, maar vooral ook kleurrijk, bruisend en propvol markten, winkels paleizen, toeterende motorfietsen, toektoeks en alles wat een duim heeft die kan toeteren. We starten ons bezoek aan deze 'Roze stad' om 08.00 uur voor een heel uitgebreid programma:
Park Regis hotel in Jaipur.

  • Pink city met Paleis der winden
  • Rit met olifant
  • Amber fort
  • Met jeeps naar beneden
  • Waterpaleis
  • Halfedelstenen atelier
  • Lunch in Samode haveli
  • Sterrenobservatorium
  • City Palace
  • Blokprinting atelier
  • Klank en lichtshow

Hawa Mahal of het Paleis van de Winden.
Vroeg in de morgen om de grote toestroom te vermijden, rijden we naar het Paleis van de Winden.
Dit rozerode paleis telt vijf verdiepingen. Het gebouw is zo geconstrueerd dat de wind er vrij spel heeft, waardoor er een optimale ventilatie mogelijk is.
Paleis van de Winden.
Het 'Paleis der Winden', is eigenlijk alleen een gevel, in de vorm van de kroon van de god Krishna.

Slangenbezweerder fluitend op een fluit (tegen roepies, hoe meer, hoe meer de slang danst).
Een groot voordeel van de constructie is dat de harem hofdames van de maharadja ongemerkt het openbare straatleven konden bekijken. Het paleis bestaat uit één gevel met 953 rijk bewerkte ramen, balkons en schermen.
Paleis der Winden in Jaipur, telt 5 verdiepingen en vele ramen voor de maharadja zijn stoeipoezen.
Olifantenrit.
Bestemming: Fort van Amber. Het fort is gebouwd op een heuveltop. Om het comfortabel (en rendabel) te maken, heeft men een heel stel olifanten klaar staan om ons op hun rug naar boven te voeren. De diertjes werken zo een paar ritjes af en dan zijn ze het beu. Tijdig toekomen en laten organiseren door de toeroperator. Per twee personen kunnen we op de rug van zulke mastodont naar boven.
Een legertje olifanten staat te wachten om hun passagiers naar boven te brengen.

Op de rug van een olifant naar boven naar het fort van Amber in Jaipur.
De olifant is het aangewezen transportmiddel om in het fort te geraken..
Om op een olifant te klimmen, zijn er drie technieken. De eerste is zich met zijn slurf naar boven laten hijsen, de tweede via zijn staart er op klimmen, en een derde via een trapje. Wij kiezen de meest voor de hand liggende. Om er terug van af te komen, is er wel een tip voor de driver nodig. Anders laat hij je er niet vanaf komen en kun je blijven zitten.

Fort van Amber.
Dit fort ligt op een heuveltop, op 11 km van Jaipur. Het werd gebouwd in 1592 en later uitgebreid tot wat het nu is.
Hoofdbinnenplaats (Jaleb Chowk) van het Fort van Amber.
Het fort is een van de zes heuvelforten van Rajastan en erkend in 2013 als UNESCO werelderfgoed.
Verder de koninklijke vertrekken aangelegd rond een tuin ten behoeve van de dames van het hof. De 'Hal van Plezier'. Het was de (ont)kleedkamer van de haremdames. Ook nog het winterpaleis, de 'Hal der Overwinning', het Spiegelpaleis, de 'Hal van de Glorie', en het 'Welkomsthuis' maken deel uit van het complex van Amber. In feite wat veel van het goede om dat op een korte tijd te bekijken.
Hobo groep aan de ingang van de koninklijke verblijven.
Men heeft er de 'Openbare Audiëntiezaal', de 'Olifantenpoort' genoemd naar de god van wijsheid en geluk. Amber is ook een godin. De koning die er woonde was een snuggere. Hij had drie officiële vrouwen om de drie grote godsdiensten te vriend te houden. De Hindoes, de Moslims, en de Christenen. Een reden gelijk een andere.
Het fort ligt op een heuvel.
Jaipur, het Amber fort.
In het zomerpaleis  had de maharadja  een lady's appartementen blok voorzien. Hij had officieel meerdere vrouwen, en voor elke windrichting drie stuks. De leperd. Zo kan men nog wel enkele andere redenen bedenken. Daarbij nog een enorm aantal concubines. Wat kan het leven van een maharadja lastig zijn. Het paleis is nog in zo'n goede staat dat je verwacht elk moment de maharadja en zijn harem te zien.
Jeeps brengen de bezoekers terug naar beneden.
Pierre is niet de driver van de jeep. Het stuur (en de pedalen) staan rechts.
Met de jeep in  plaats van per olifant naar beneden.
Waterpaleis.
Na het bezoek aan het Amber fort rijden we met een viertal jeeps naar beneden om met de autobus naar het 400 jaar oude waterpaleis te rijden. De zon staat in tegenlicht wat een speciale foto maakt.
Het waterpaleis staat in het water. Tegenlichtfoto.
Pierre met zijn luchtfiltermasker. Toen tegen vuil stof, nu tegen covid-19.
Ambachtslieden en kleine bedrijfjes.
Wat Jaipur aantrekkelijk maakt, zijn de talloze ambachtslieden en kleine bedrijfjes. We beperken ons tot een atelier waar halfedelstenen bewerkt worden. Vaardige handen bewerken er de ruwste stenen tot prachtige afgewerkte sierraden. We nemen er de verkopers bij, die ringen, kettinkjes en allerlei andere prachtige sieraden in de aanbieding hebben.
Halfedelstenen, nog in ruwe vorm, worden hier geslepen.
Jaipur is bekend voor de bewerking van halfedelstenen: saffier met 7 kleuren robijn, emerald. De stenen worden gesneden, gepolijst en in juwelen geplaatst. Daarna zorgt nog het polieren voor schitterende juwelen. Edelstenen worden vanuit Jaipur naar alle delen van de wereld gestuurd. Er bevinden zich trouwens hier veel beroemde juweliers. Het is evenwel moeilijk om als niet specialist de juiste waarde van de sierraden te kunnen inschatten. Als men iets mooi vind, is het wel leuk zich te laten verleiden.
Verkopers die prachtige sierraden in aanbieding hebben.
Middaglunch.
De lunch nemen we in een prachtig complex: Samode Haveli.

Sterrenobservatorium van Jantar Mantar.
Vlak bij het Stadspaleis ligt de Jantar Mantar of het openlucht sterrenobservatorium. Het is niet alleen het grootste maar ook het best bewaarde observatorium van India. De precisie was voor 18de -eeuwse begrippen enorm.
Hilda en Anita vol bewondering.
De naam Jantar Mantar betekent 'rekeninstrument'. Gebouwd tussen 1728 en 1735 door een vorst die een vooraanstaand astronoom was. Hij stuurde zijn geleerden naar het buitenland om kennis te nemen van sterrenkunde.
Bij een rare constructie die iets met het sterrenbeeld 'Virgo' te maken heeft. Ik begrijp het niet goed, maar die vorst zal het wel beter weten.

Reisleider (lijder) Jan in het land van de harems. Hier met (slechts) 9 vrouwen.
Even verpozen.
De grote zonnewijzer wordt vanwege zijn grootte en accuratesse de koning der instrumenten genoemd. De wijzer heeft een totale hoogte van 30 m en is tot op 2 seconden nauwkeurig.
Jantar sterren observatorium: UNESCO Wereld erfgoed
Aan de streepjes op de constructie kan men tot op de minuut, de tijd aflezen. De uren, kwartieren, vijf minuten en de minuten zijn verwerkt.
City Palace. 
Het Stadspaleis van Jaipur ligt naast het Observatorium in het hart van de oude stad. Het complex bestaat uit een groot aantal gebouwen, binnenplaatsen en tuinen.  De zeven verdiepingen tellende Chandra in het centrum wordt nog bewoond door de maharadja en zijn familie en is niet voor het publiek toegankelijk. Er zijn verschillende gebouwen waaronder het 'Welkomstpaleis', een wapenmuseum en ook nog de ontvangsthal van de maharadja. Verder nog twee tronen en het Pauwenhof.
City Palace Jaipur.
Opvallend zijn twee reusachtige zilveren vaten, de grootste stukken zilverwerk op aarde. Ze hebben een gewicht van 345 kg en kunnen ieder 9000 liter water bevatten. Deze werden gebruikt voor de reis van de maharadja in 1902 om de kroning van koning Edward VII van Engeland bij te wonen. Om geen gebruik te hoeven maken van het Engelse drinkwater, liet de maharadja de vaten met water uit de heilige Ganges vullen. Of hij het overleefd heeft betwijfel ik.
Grootste zilveren vaten met een gewicht van 345 kg.
Blok drukken
Vooraleer naar het hotel te rijden, nog even een ommetje langs een atelier waar men textiel bedrukt door met blokken te drukken. Hilda heeft er haar witte sjaal, uit Jordanië ooit, laten bedrukken. We zijn dan op een tijdig uur in het hotel, rond 16.30 uur, toegekomen. Een aangename verpozing tot 18.00 uur. Er staat nog een licht en klankshow op het fort van Amber geprogrammeerd, waarvoor we om 18.00 dienden te vertrekken.
Het bedrukken van stof door middel van een blok.
Sound and light show.
Het is 's avonds goed koud. De temperatuur bedroeg 10° C. Het was een prachtige vertoning van een uur en die handelde over de geschiedenis van Rajastan en Jaipur.
Op weg naar de grote licht en klankshow van het Amber fort - Jaipur.
We waren blij dat we onze jassen bij hadden. Zeer duidelijke Engelse verhaallijn gecombineerd met het licht op de muren van het fort.
Jaipur: Sound and light show.
Terug aan het hotel rond 20.00 uur voor het avonddiner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten