Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

woensdag 5 februari 2020

Dag 12: Van Pushkar naar het chaotische Jaipur, de 'Roze Stad'.

Afscheid aan Pushkar.
Het was 08.30 in Pushkar dat we klaar stonden om tijdens de ochtend Pushkar te bezoeken vooraleer verder naar Jaipur verder te rijden..
Zicht op het zwembad vanuit het hotel te Pushkar.
Nog enkele kamers van het hotel te Pushkar.
Vertrekkensklaar te Pushkar naar de volgende bestemming, naar Jaipur.
Op de weg van het hotel naar het centrum van Pushkar.
Alles in Pushkar draait om het meer. het is omgeven door witte tempels en er zijn 52 trapsgewijs aflopende badplaatsen of ghats, waar pelgrims hun rituele,  handelingen verrichten. Er is een ghat, één voor elke maharadja van Rajastan.
In het drukke centrum van Pushkar.
Mensen bidden hier, nemen een ritueel bad en geven offers. Een gedeelte van de as van M. Ghandi is ook in dit meer uitgestrooid. Pushkar wordt daarom ook wel "klein Varanassi" genoemd. Nu speelt het leven zich er af rond de ghats, tempels en drukke bazaar.
Op een ghat aan het meer van Pushkar.
Brahmatempel
We starten het bezoek aan Pushkar met de Brahma tempel. Eén van de weinige tempels ter wereld die aan hem gewijd zijn. Volgens de mythe werd Brahma vervloekt door zijn vrouw toen zij ontdekte dat hij niet met haar maar met een jong lieftallig meisje het ritueel en de rest met haar verrichte. Zijn vrouw bepaalde dat Brahma alleen in Pushkar mocht worden aanbeden. Boven de toegangspoort van de tempel is een afbeelding aangebracht van een gans, het rijdier van Brahma. We moeten onze schoenen uitdoen, en de camera's mogen niet mee. Stiekem een foto nemen is dus niet mogelijk.
Baden in het meer te Pushkar.
Hindoes moeten 1 keer in hun leven naar deze tempel komen. Hierdoor is dit een zeer druk pelgrimsoord. In deze periode is het er zeer kalm. Er zijn periodes dat het uren aanschuiven is om een beeldje te aanschouwen. Er is nog een winkel waar er textiel gepresenteert wordt, en dat natuurlijk kan gekocht worden. Nog even naar het hotel voor de middaglunch en om 13.15 uur vertrekken we naar Jaipur.
Demonstratie van zeer prachtige tapijten die hier geproduceerd worden..
Naar Jaipur: de hoofdstad van Rajastan.
Jaipur ligt 260 km van Delhi en 240 km van Agra en maakt deel uit van de toeristische gouden driehoek van Rajastan: Delhi, Agra en Jaipur. Jaipur is een zeer grote stad van 5 miljoen inwoners. Het is een rit van 177 km en 6 uur van Pushkar naar Jaipur. Deze stad wordt ook de 'Roze Stad' genoemd vanwege de roze gevels van de gebouwen. Roze is tevens de kleur van de gastvrijheid. Jaipur kreeg haar bijnaam toen een maharadja ter gelegenheid van het bezoek van de Engelse kroonprins de hele stad roze liet schilderen als welkomstkleur. Jaipur is tevens de hoofdstad van Rajastan.
Plaatselijke dorpsstier, die met horens op zijne kop.
Relaxen, wachten op toeristen of kopers.
Relaxen na de lunch.
Relax met twee.
Sanganer
Sanganer is een drukke stedelijke wijk van Jaipur, vol ambachtelijke werkplaatsen. In dit stadje is er nog een atelier waar pottenbakkers prachtige stukken fabriceren. Het bezoek is maar kort. Verder naar ons hotel waar we om 18.15 uur aankomen.
Atelier met pottenbakkers.
Logies
We logeren in Jaipur twee nachten in het 4* Park Regis hotel
Park Regis Hotel te Jaipur.
Parcours Pushkar - Jaipur.
Route van Pushkar naar Jaipur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten