Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

maandag 3 februari 2020

Dag 10: Udaipur.

Udaipur - A Passage to India
We beginnen de ochtend met een verkenning van Udaipur. Nadat de oorspronkelijke hoofdstad voor de derde maal in successie door de mogols was aangevallen besloot men uit te zien naar een nieuwe hoofdstad.
Jain gelovigen zijn in het wit gekleed.
Op vraag van de leider van de Mewars aan een mediterende sadhu naar de beste plaats voor een hoofdstad, antwoordde de sadhu dat de stad die ter plekke aan het Picholmeer zou verrijzen nooit in handen van een vijand zou vallen. En zo stichtte Udai Singh daar de stad en gaf het dan maar in één zucht zijn naam aan de stad. Udai is zijn naam, en pur = stad. Dus stad van Udai.
Het verkeer in de binnenstad van Udaipur.
Ezels worden als lastdier gebruikt bij het bouwen en dragen van bakstenen.
Jagdish tempel.
We vertrekken om 08.30 naar een Vishnoe tempel. In de oude stad bezoeken we de Jagdish tempel, gebouwd in 1651 in Indo-Arische stijl. De tempel ligt op een verhoogd plateau dat men via 32 steile treden kan bereiken.
Jagdish tempel is de grootste Vishnoe tempel.
Aan weerszijden van de ingang staan stenen olifanten. In het centrum staat een zwart stenen beeld van de god Vishnoe als heer van het universum. Aan de buitenkant van de 24 m hoge tempel bemerken we beeldhouwwerk van paarden, olifanten, goden en godinnen.
Via 32 steile trappen naar boven.
Ik leer nog wat bij van het hindoeïsme. Er zijn duizenden rituelen en geplogenheden, te veel om eigenlijk ernstig te nemen. Ik weet al dat er 3 goden zijn: Vishnoe en zijn dame Laxmi, Shiva and his vrouw Parveti en Brama die Sarwati als vrouwtje heeft. Verder de betekenis van paarden als sterkte, olifanten als kennis en wijsheid en kamelen als liefde.
Toegang tot de tempel via 32 treden.
City palace.
Na het ontbijt bezoeken we het Stadspaleis, gelegen aan de rand van het meer. Binnen dit complex liggen meerdere paleizen en een deel is nog steeds privé eigendom van de koninklijke familie. Met 500 meter lengte en 200 meter breedte is dit het grootste paleis van Rajastan. Het is eigenlijk een complex van zeven kleinere en grotere paleizen.
City Palace.
Uitzicht op de stad Udaipur.
De voormalige koninklijke familie bewoont nog een vleugel van het paleis. Een ander gedeelte is omgevormd tot een hotel. Het grootste gedeelte wordt in beslag genomen door het stadsmuseum. Van op de bovenste verdieping heeft men een goed uitzicht over de stad en het Picholameer. Het was een hele rondgang tussen de vele andere toeristen.
Toegangspoort met stalen pinnen. Bedoeling is om olifanten te kwetsen als ze een bestorming uitvoeren.
De paarden kregen een (olifanten) slurf op hun snuit. Olifanten vonden dat maar raar en kregen er schrik van, stomme beesten.
Voor het City Palace van Udaipur.
Ontsnapte panter.
Rond 20 voor 12 zouden we verder door het complex wandelen tot aan het meer. Maar dat is buiten een ontsnapte panter gerekend. De route was afgesloten. Gelukkig hebben we een stadsgids bij die de kleine baantjes van de stad kent. Niet voordat we nog even door het paleis van de koningin konden wandelen waar zilverwerk de attractie was. Ik geloof eigenlijk niet veel van dat panterverhaal. Maar het maakt wel indruk op sommigen die van alles geloven. Er waren nogal veel luxewagens uit andere streken aanwezig. VIP's hebben voorrang volgens mij.
Paleis in het meer.
Temperatuur: vandaag 29°.
Pichola meer.
Even relaxen met een boottocht over het meer Pichola. De bergen die het meer omgeven weerspiegelen in het meer. Er liggen ook diverse eilandjes en op een vind men ook nog het paleiseiland Jag Mandir, meer bekend als Pleasure eiland. Hier kwam de koning zich vermaken met zijn vele leuke dametjes. Goed te begrijpen als men de drukte van de stad kan vermijden.
City Palace rijst steil op boven de oever van het meer. gericht naar de kant van de opkomende zon.
Safety first.
Lunch
Na het bezoek aan de vele paleizen, tempels en het luisteren naar de verhalen over de intieme histories van deze koningen en Maharana's bekeken en gehoord te hebben nemen we een uitgebreide lunch van 14:00 tot 15:00 uur in een prachtige rustige tuin.
Even relaxen op het Pleasure eiland.
Sahelion-ki-Bari tuin.
We gaan naar de weelderige Sahelion-ki-Bari of 'Tuin van de Hofdames', gelegen aan de voet van het meer. De legende gaat dat deze prachtige lotus vijvers, fonteinen, paviljoens, wandelpaden en marmeren beelden van olifanten aangelegd zijn vanwege de komst van de koningin.
In de 'Tuin van de Hofdames'.
Zij nam als bruidsschat 48 hofdames mee en de tuin was bedoeld om hen even te laten ontsnappen aan alle politieke intriges van het hof. Tja enkel de koning als man mocht er binnen. Verder nog wat eunuchen. Hoe leuk kan het leven van deze dametjes die met eunuchen kunnen dollen wel niet zijn?
Terug op vaste bodem na de boottocht.
Twee aliens: Jef of India en Darth Father from outer space (star wars).
Rajastan Art school.
Als laatste punt op het programma, nog naar een school waar een 50 - 60 gasten leren tekenen en schilderijen maken, die men natuurlijk ook kan kopen.
Het zijn wel kunstenaars die mooie tekeningen maken.
Half lam door het vele slenteren is het tijd om naar het hotel terug te keren. Aangekomen om 17.15 uur in het hotel.
Ingang van het hotel 4* Fatheh Niwas hotel in Udaipur.
Ingang van het hotel in Udaipur.
Hier hadden we een kamer naast de lift. Na een onrustige nacht, zijn we dan verhuist naar een andere prachtige kamer, tot onze tevredenheid.
Mooi sportkarretje in de lobby.
Op Pleasure Island. Even relaxen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten