Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

woensdag 29 januari 2020

Dag 5: Madawa -> Bikaner & rattentempel

Van Mandawa naar Bikaner.
Er staat een volgende bestemming op de planning. Reisleider Jan verwachtte ons deze ochtend om 07.30 uur in de lobby om een nieuwe bestemming te ontdekken. Op de planning staat er ook nog een huiveringwekkende ervaring: de heilige rattentempel. We vertrekken uit het hotel om 07.45 uur.
Mooi uitgedoste bewaker met tulband en grote snor (persoon links) aan het hotel.
In dit gebouw hebben we overnacht.
Fatehpur. Na een goed half uur bereiken we een klein woestijnstadje: Fatehpur. Hier staat nog een wandeling door het stadje meet een bezoek aan een haveli. De baan is veel beter dan gisteren, en we kunnen goede vorderingen maken.
In een haveli. Een haveli is een herenhuis of koopmanshuis met een historische en architectonische betekenis.
Bikaner.
Na 195 km komen we toe in Bikaner rond de middag. De lunch is in het oorspronkelijk voorziene hotel. De naam Bikaner is gegeven aan de stichter van de stad: Bika. Ner zou vlak betekenen.
Deze stad ligt op een 195 km ten westen van onze logeerplaats Mandawa.

Camel land.
Bikaner heeft als bijnaam Camel Land vanwege de hoge kwaliteit kamelen die hier zijn. Ook ziet men hier nog kamelen die voor een kar gespannen zijn en door de straten lopen.

Junagarh Fort.
Al gehoord van de Rajpoet bouwkunst? Ik niet en waarschijnlijk de meesten onder ons ook niet. In de periode 1588 werd er een fort gebouwd in deze stijl en later uitgebreid en versterkt tot een onneembare vesting.
Toegangspoort is versterkt met stalen pinnen om aanvallen met olifanten, paarden en krijgers te kwetsen.
De stad Bikaner ligt in het hart van de Tharwoestijn in het noorden van Rajastan. Samen met Jodhpur en Jaisalmer was Bikaner een van de drie woestijnkoninkrijken van Rajastan. De stad heeft het typische karakter van een woestijnstad. Ze ligt in het midden van de Thar woestijn met in de zomer een verzengend klimaat. De oude stad is ommuurd door een 7 km lange stadswal en heeft een aantal indrukwekkende forten en paleizen.
Karan Mahal met een vijvertje in de main binnenkoer, gebouwd in de Mughal architectuur stijl.

In het administratieve hoofdkwartier van het koninkrijk, met een  zicht op de 'Private Audience Hall' in de Anup Mahal 

Op de binnenkoer van het Junagarh fort, voor de oostelijke toegangspoort..
Oninneembare vesting.
Niet één belegeraar is er in geslaagd het in handen te krijgen. Het complex is een van de weinigen die niet op een heuvel gebouwd is. Het immense complex wordt omringd door 1 km muur en telt maar liefst 37 paleizen en tempels, onderling verbonden door binnenplaatsen en nauwe, gemakkelijk verdedigbare gangen.
Bikaner, voorzijde van het Junagarh fort.
5.000 heilige ratten in de Heilige rattentempel.
Dertig km ten zuiden van Bikaner, ligt het vredige dorpje Deshnok met de opmerkelijke Karni Mata of Heilige Rattentempel. Kippenvelmoment! Naar schatting leven hier 3.000 à 5.000 ratten die er gepamperd, gevoederd en vereerd worden. Mooier kan een rattenleven bijna niet zijn.
Ratten smullen van het lekkere goedje.
Lokale mensen drinken samen met hen uit een schaal en zitten urenlang in een hoekje om een zeldzame witte knager te zien. Dat betekent niets dan goeds. Ook als zo een lief bruin ratje over je blote voeten trippelt betekent dat niets dan goeds. Volgens het lokale volksgeloof maakt dit je karma onverwoestbaar.
Gezellig samen smullen van het lekkere voedsel.
Niet geschikt voor angsthazen! Dat de tempel niet geschikt is voor mensen met smetvrees behoeft geen uitleg. De traditie schrijft voor dat je bij het betreden van de tempel blootsvoets naar binnen gaat.
Hoe mooi kan een rattenleven zijn!
Wat is de rattentempel?
De tempel is gewijd aan de reïncarnatie van de Godin Durga. Volgens de legende verdronk de zoon van de heilige Karni-Mata in een waterpoel. Toen zij de god van de dood vroeg hem weer tot leven te wekken, weigerde hij. Hij vertelde dat Karni-Mata in de gedaante van de Godin Durga haar zoon terug tot leven kon wekken; Zo geschiedde, en Karni-Mata zwoor dat haar familieleden niet langer zouden sterven maar als ratten zouden terugkeren op aarde.
De ratjes komen hier goed aan hun trekken.
Gezellig samen smullen van de giften. Iedereen welkom.
Voor toeristen maakt men echter een uitzondering. Zij mogen hun sokken aanhouden. Aan te raden is om een tweede paar sokken mee te nemen. Over de sokken trekken we nog een blauw ziekenhuis of zwembad overtrek.
Onze reisleider Jan heeft voldoende exemplaren van deze schoen overtrekken geleverd om te zorgen dat we probleemloos kunnen rondwandelen en niet te veel in de vuiligheid moeten trappen. De kousen worden achter gelaten. De beestjes doen hun behoefte waar het hun goed uitkomt.
De ratjes kruipen overal op en rond.
Logies.
We logeren in het 4/5* Gajner Palace Hotel. Het hotel is een 30 km voorbij Bikaner gelegen. Het is een paleis gebouwd in de 19de eeuw en wordt beschouwd als een luxueus erfgoed gebouw. Maar wat een schitterende locatie! Een reusachtige tuin met schitterende kamers. We kregen een warmwaterkruik mee om ons te verwarmen in bed! Enfin er zijn nog andere methodes om zich te verwarmen :). Wat een zaligheid om meerdere dagen te verblijven. Helaas, morgen moeten we verder met spijt in het hart.

Gajner Palace Hotel in Bikaner.
Avonddiner in het Gajner Palace Heritage hotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten