Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

donderdag 30 januari 2020

Dag 6: Van Bikaner naar Jaisalmer, 'The golden City' & cenotafen in Chatris

Meteo.
Is het chanche hebben, of is het normaal hier, maar betere weersomstandigheden kan men zich niet inbeelden. Staalblauwe lucht, geen wolkjes, geen wind en een temperatuur overdag van rond de 22°. 's Avonds en 's nachts koelt het wel duchtig af. Het is hier een woestijnklimaat en dan daalt de temperatuur tot een 10°. Maar wij zijn bedaarde mensen en tijdens de nacht liggen we in bed. Niet moeilijk met het drukke programma; We zijn hartstikke blij om tijdig te gaan slapen.
Pierre geflankeerd met Anita en Hilda.
Dwars door de Thar woestijn.
Na het ontbijt vertrekken we om 08.00 uur en rijden we dwars door de Thar woestijn. Het is een lange rit van 320 km en 8 uur naar een uithoek van Rajastan, naar Jaisalmer. Het is een woestijnstad aan de rand van de Thar dessert, gelegen tegen de grens met Pakistan. Een tamelijk goede baan met weinig verkeer, buiten de loslopende koeien gerekend.
Van Bikaner naar Jaisalmer door een woestijngebied.
Tolpoorten zoals overal op de snelwegen.
Overladen vrachtwagens is en normale methode om goederen te transporteren.
Jufferkraanvogels.
Na 140 km, rond 10.20, merken we een zeer merkwaardig natuurverschijnsel. In Khichan is er een meer(tje) waar er duizenden jufferkraanvogels zich komen laven aan het water. Op hun zoektocht naar voedsel moeten ze ook drinken, zoiets als wij. In de woestijn is er geen water, en ze weten de weg naar hiet te vinden.
Zoek maar eens op wikipedia naar deze prachtige vogels. (Of op de app Merlin). Wel hier komen ze samen met duizenden en met een zeer sierlijke vlucht strijken ze vlak voor onze lens naar aan het meer.
Jufferkraanvogels komen zich hier bevoorraden met water.

Met duizenden vinden ze hier het nodige drinken.

Tempel van de Randev Mandir
Na een 195 km komen we toe in Ram Devra, iets voor Pokhran. De Randev Mandir (=tempel), is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen van Rajastan. Langs de weg zie je al van ver kleurrijk uitgedoste bedevaarders met vaandels en muziek hierheen stappen. Alles ter verheerlijking van een lokale held uit de 15de eeuw en van zijn paard. Zowel hindoes als moslims komen hier naar een piepklein beeldje kijken, en zelfs bidden maakt men ons wijs.
Op weg naar het heiligdom staan talloze kraampjes met hunne brol.
Hier is het om te doen. Raar, maar als je het gelooft ben je in de vredige toestand.
Bij een beeld van een paardje dat voor de hindoes of moslims belangrijk is.
Een heilige (het diertje) komt ook eens kijken. 
Pokhran.
In het fort krijgen we onze lunch geserveerd. Verassing: lekkere frieten. Er is in de buurt veel militaire aanwezigheid te noteren. We zijn hier dicht bij hun grote vijand, Pakistan. Ook is deze plek gekend omdat er een aantal (5?) atoomproeven uitgevoerd werden. Ik heb begrepen dat het wel ondergronds was, en dit tegen de bezwaren van vele landen. Maar India is een wereldmacht, en die doen wel een beetje wat ze nodig achten om hun macht te demonstreren.

Jaisalmer, de Gouden Stad.
In het hart van de Tharwoestijn rijst omhoog, als een gouden luchtspiegeling, de stad Jaisalmer.
De kern van Jaisalmer lig in het oude centrum. Het is een wirwar van straatjes en ademt een geweldige sfeer uit. Het wordt ook de Gouden stad genoemd vanwege het gebruik van geel zandsteen voor de bouw van vele gebouwen en die een mooie gloed geven.
Fort van Jaisalmer
In het centrum van de stad, op een heuvel, ligt het fort. Vanwege zijn strategische ligging aan de grens met Pakistan heeft het de functie van garnizoensstad. Dit fort is gebouwd op een 76 m hoog plateau. Binnen het fort ziet men haveli's, tempels en het koninklijk paleis. Het fort in geel zandsteen overheerst de stad met een ontzagwekkende pracht..

Meer van Jaisalmer.
Water is hier zeer zeldzaam. Bijna geen regen. Daarom is het meer een attractie, waar we vooreerst naar toe worden gebracht door de nieuwe lokale gids. Een tempeltje waar men zou kunnen bidden, of dansen, ik weet het niet zo goed.
Tempel aan het meer van Jaisalmer.

Meer van Jaisalmer.
Chatris 
Aan het eind van de namiddag, bij zonsondergang, bezoeken we Chatris, een verzameling cenotafen of monumenten waar de overleden Maharadja's werden gecremeerd. De as wordt verstrooid in de Ganges. De cenotafen zien er uit als kleine paleisjes. Het is een schitterend beeld, waar we de zonsondergang kunnen bewonderen.
De cenotafen te Chatris.
HOBO gezelschap aan de cenotafen.
Cenotafen.
Overal waar we lopen worden we aangestaard, gevraagd om selfies of blijven mensen om ons heen draaien om een foto te vragen. Ik heb er alle begrip voor, maar na tientallen fotosessies ben zijn we er wel klaar mee. 
Indische dames willen graag op de foto met westerse mensen. Vreemd.



Mooie bouwwerken, deze cenotafen.
Logies.
We logeren 2 nachten in het zeer luxueuze 4* Gorbandh Palace Hotel. Deze ex-paleizen zijn enorm groot. Om naar je kamer te wandelen heb je goede conditie nodig :). Een paar honderd meter van de lobby tot onze kamer 324.
Gorbandh Palace Hotel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten