Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

maandag 27 januari 2020

Dag 3 - Broeierige metropool - Delhi

Fascinerend Delhi.
Na de kennismaking van de miljoenenstad Delhi gisteren, en na een goede nachtrust zijn we vandaag om 08.30 uur gereed om verschillende nieuwe aspecten en merkwaardige plaatsen te ontdekken.

Jama Mashid of Vrijdagmoskee.
Om te beginnen bezoeken we de Jama Mashid moskee. Met 65 meter lengte en 35 meter breedte, en met een capaciteit van 25.000 gelovigen is de Jama Mashid de grootste moskee van India. Er zijn drie imposante marmeren koepels en twee minaretten naast de centrale boog. Een magnifieke trap voert naar de ingang. Zes jaar en 5000 arbeiders waren nodig voor de bouw ervan.
De vrouwen moeten zedig gekleed zijn. Dat betekent een volledig omhullend kleed aantrekken. De moslimmannen mogen geen vrouwelijke vormen ontdekken. Dat zou hun aandacht te veel afleiden van hunne allah. 
Onze vrouwen dienden zich te bedekken om hun vormen niet ten toon te spreiden aan de vrome moslims.
Maar, enkele snuggers hebben een handeltje opgezet en vragen 50 roepies (= 0,75 €) om zulk kleed even uit te lenen. Ook moeten we onze schoenen buiten laten. 
Jama Mashid moskee biedt plaats aan 20.000 personen.
Fototoestel mag binnen mits betaling van een 4 €. De religie is vooral bedoeld om centjes te vergaren. De enorme binnenplaats is groot genoeg voor zo'n 25.000 personen bij het vrijdaggebed.

De riksja's staan te wachten op hun lading: wij.
Met een riksja door het oude Delhi.
Fietstocht door Chandni Chowk.
De perfecte manier om Delhi te ervaren is door een tochtje met de riksja te maken. Het is de ideale manier om India te ruiken en de cultuur te laten doordringen. Na het moskeebezoek doen we een ritje met de fietsriksja door het zeer oude stadsgedeelte.
Sterke fietser met zijn riksja.
Fietser wil graag een extra tip. Hij zal graag nog een kort omwegje maken.
Lokale markt in Chandni Chowk.
Het leven van de Indiërs speelt zich voornamelijk af op de markten. Het is een krioelende massa van mensen die zich een weg banen tussen de ontelbare kraampjes. Het bezoek aan een lokale markt is één van de vaste ingrediënten van een bezoek aan Delhi. Werkelijk alles is hier te koop.
Straatbeeld in het oude stadsgedeelte van Delhi.
Straatbeeld in het oude stadsgedeelte van Delhi. De middeleeuwen zijn niet ver verwijderd.
Een kluwen van kabels in de lucht.
Raj ghat.
Na de middaglunch is het vervolg gepland, nl. de Raj ghat. Mahatma Gandhi heeft er een gedenkteken gekregen, de Rah ghat. Gandhi is hier aan de oever van de heilige Yamuna-rivier op 31 januari 1948 gecremeerd, waarna zijn as er is begraven. Maar helaas. Men vond er niet beter op dan vandaag en voor drie dagen het geval te sluiten: 'Due to security reasons'. Ik wist niet dat wij zo gevaarlijk zijn. Alle bezoekende staatslieden worden naar dit "samadhi" monument gebracht om een krans te leggen ter ere van de "Vader van de natie".

New Delhi met de India Gate.
Dit oorlogs-memorial ziet met zijn 42 meter hoge triomfboog uit over de centrale boulevard. De namen van 90.000 gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog zijn er in gegraveerd.
India Gate en het National War Memorial.
Residentie van de president.
De president verblijft (als hij niet ergens aan een strand ligt) in een statig paleis van witte en rode zandsteen. Het paleis telt amper 340 kamers. Tja, India is ook zo groot dat een normaal paleis niet genoeg prestige uitstraalt.
Birla tempel.
De grote, moderne elegante tempel is van recente oorsprong. Deze tempel werd gebouwd in 1938 en is opgedragen aan de hindoegod Vishnoe en zijn gezellin, de godin van de welvaart. De tempel werd door Mahatma Gandhi ingewijd in 1939 en staat open voor iedereen, ongeacht kaste of religie. Hier weer dezelfde protocol: schoenen uit en geen camera's of smartphones toegelaten.
Birla tempel.
Gurudwara Banla Sahib.
Dit heiligdom van de sikhs, waar de negende goeroe van de sikhs werd onthoofd, omdat hij het islamitische geloof niet wilde aannemen. Op een platform bevindt zich het heilige boek van de sikhs. De sikhs vereren het boek als een levend goeroe, de elfde goeroe, opvolger van de laatste menselijke goeroe. Van de verschillende bezoeken is dit wel het meest intrigerende. We moeten zedig gekleed zijn, t.t.z, iets op je hoofd en blootsvoets, zelfs geen kousen. Wat ons vooral trof was de gratis voedselbedeling aan de armen, van eender welke religie. 
In deze ketels wordt het voedsel gemaakt voor de bedeling aan de armen.
Gemeenschapskeuken - Langar.
Het complex omvat een grote keuken en alle mensen, ongeacht ras, religie, kaste, sexe mogen in de Langar zaal een gratis maaltijd eten. Deze maaltijd is altijd vegetarisch en soms veganistisch. De mensen zitten samen op de vloer en eten samen. het voedsel wordt bereid door Gursikhs die er werken samen met vrijwilligers.
De armenkeuken van de Jain religie..
Dit ziet er heel lekker uit.
Mensen komen met hun bord. Iemand legt er wat in.
Alhoewel hongerig, zit iedereen geduldig op een rij, te wachten tot het voedsel verdeelt wordt.
De armen krijgen hier voedsel.
Enkele dagen per week krijgen de armen hier gratis voedsel. Van eender welke godsdienst, iedereen welkom. Met honderden zitten ze geduldig te wachten om hun portie voedsel te krijgen. Het voedsel komt van giften door de sikhs gedoneerd.
Blootvoets en het hoofd zedig bedekt.
Logies.
Zo rond 17.40 uur zijn we dan tijdig terug in ons hotel het 5* The Surya hotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten