Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

zondag 26 januari 2020

Dag 2 - Fascinerend Delhi

Inleiding:
Delhi ligt niet in de staat Rajasthan, maar in het nationaal hoofdstedelijk territorium Delhi. Met 18 miljoen inwoners neemt Delhi na Calcutta en Mumbai de derde plaats in. De stad ligt aan de oever van de rivier de Yamuna en bestaat grofweg uit 2 delen.

Old Delhi.
Delhi is een aanslag op al onze zintuigen. Van het moment dat men buiten stapt komt men in een andere wereld. Een wereld van fiets riksja's, tuktuks, stampvolle straten, tot aan de nok toe gevulde winkeltjes en eetstalletjes. Getoeter, de geur van specerijen, de kruidenmarkt waar men elke minuut moet niezen van de kruiden in de lucht.  Old Delhi in het Noorden, heeft met zijn moskeeën, fort en nauwe winkelstraatjes nog de sfeer van de glorietijd van de Mogols.

New Delhi.
New Delhi, in het zuiden, is daarentegen een ruim opgezette stad met brede straten en tal van parken. In deze creatie van het Britse koloniale bestuur vindt men de moderne winkels en de meeste regerings- en ambassadegebouwen.

Dag van de republiek.
Op 26 januari viert India de verjaardag van de republiek. Dat heeft iets te maken met de onafhankelijkheid. In 1947 werd India onafhankelijk van Groot Brittannië. Op 26 januari 1950 werd er een nationale feestdag van gemaakt. Wilt het toch wel lukken dat dit de eerste dag van ons bezoek is. Het programma voor ons bezoek aan Delhi werd hierdoor gewijzigd. Het bezoek aan het Rode Fort kan niet doorgaan, dit voor de ganse week.

26 januari: "Dry Day".
In het ganse land mag er geen druppel alcohol gedronken worden. Ook niet in de restaurants. Dat zou men in België ook eens moeten proberen. Benieuwd of dat zou lukken?

Lotustempel.
We beginnen het bezoek aan Delhi met de Lotustempel. Deze tempel heeft de vorm van een zich ontvouwende lotusbloem. Het is een zogenaamd 'Baha'i Huis van Aanbidding. De buitenkant bestaat uit 27 vrijstaande schillen van marmer. De tempel is in 1986 geopend. Hij staat voor het bevorderen van eenheid en  harmonie tussen mensen van verschillende landen, religies en sociale klassen. We moeten onze schoenen uitdoen en muisstil zijn, terwijl we de goden, of iets anders een gunst verzoeken. Het is een prachtig gebouw in een rustig park, en het bezoek duurt tot 10:00 uur.
Delhi: de Lotustempel in de vorm van de lotusbloem.
De bloembladeren van de lotus zijn van wit beton. Aan de buitenkant zijn ze bekleed met marmeren panelen. De tempel staat open voor alle mensen, ongeacht hun godsdienst, ras, huidskleur, taal of overtuiging.

Qutab Minar complex.
Overal krioelt het van mensen. Ook op ons volgend bezoek: het Qutab Minar complex. Binnen de muren van Dhillika ligt hier de Qutab Minar of de Overwinningstoren. Deze toren wordt beschouwd als een van de volmaaktste torens ter wereld.
Qutab Minar toren.

De toren telt vijf verdiepingen. Alle verdiepingen worden omringd door een galerij. De top is een spits toelopende constructie waarvan de basis een doorsnede heeft van 15 meter en de top een diameter van slechts 2,5 meter. Met een hoogte van 73 meter is dit de hoogste toren van India. Na dit bezoek van 10:30 tot 12:00 uur is het tijd voor de middaglunch.
Safdarjung mausoleum.
Dit mausoleum is gebouwd voor een machtige minister in de 18de eeuw. Het centrale graf heeft een grote koepel. Er zijn ook vier kanalen die leiden naar de vier gebouwen. 
Aan de vorm van het grafmonument kan men zien of er een man of vrouw begraven werd. Het is te zien aan een pennenhouder constructie aan de bovenkant van het grafdeksel. Bezoek van 14:00 tot 14:45 uur.
Tombe van Safdarjung. Is een man, maar hoe men dat kan weten? Oplossing: deksel van de tombe.
Heeft iets met een potlood te maken. Rare gasten.
Tomb van Humayuns.
Deze ex-mogolvorst is op een rare manier ten einde gekomen. Hij hoorde op een kwade dag ergens in 1556 de oproep tot gebed. Hij was in een torentje zich aan het vervelen, maar het gebed was belangrijk. Hij snelde de steile trap af, viel en overleed. Hij kreeg als troost een graftombe, negen jaar na zijn stomme val.
Reisleider Jan geeft de uitleg aan aandachtige reiziger.
Het werd een mausoleum op een verhoogd platform en heeft een totale hoogte van 43 m. Mooie troost, maar ik denk dat hij er niet veel troost in gevonden heeft.
Tombe van Humayoen.
De tombe staat op een verhoogd fundament dat aan alle zijden 99 meter lang is. Het mausoleum zelf is een onregelmatige achthoek.
Tombe van Humayoen.
In het mausoleum liggen de graven van die gast, zijn vrouw(en),en die van een aantal mogolprinsen. Zijn coiffeur moest ook hier begraven worden. Rare gasten die mogols. Het complex werd in 1993 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
Isa Khan's mausoleum, heeft een achtzijdige vorm.
Isa Khan's mausoleum.
In hetzelfde Humayoen complex is er nog het 'Isa Khan's garden tomb'. Dit werd 20 jaar eerder dan dat van Humayoen ontworpen; Om 17:20 werd ons bezoek van de eerste dag afgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten