Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

zaterdag 1 februari 2020

Dag 8: Jaisalmer -> Jodhpur, de 'Blauwe stad', of ook de 'Sun City'.

Van Jaisalmer naar Jodhpur, de 'Gateway tot Thar'.
Op deze zaterdag reizen we van Jaisalmer naar Jodhpur. Dat is 290 km en ruim 5,5 uur rijden. We kunnen om 07:30 uur vertrekken vanuit Jaisalmer. We rijden terug richting oosten tot Pokharan. Daar zijn we twee dagen geleden doorgereden op onze route van Bikaner naar Jaisalmer. In Pokharan nemen we dan de route naar het zuiden. Het is rijden door een desolaat landschap met hier en daar wat kotjes, heilige koebeesten, enkele schapen. Deze dieren vinden de asfaltbaan best leuk. Het is dat, of de dorre droge zandwoestijn.
Jodhpur, de muur.
Naarmate we dichterbij Jodhpur komen, wordt het drukker op de weg en als we de stad inrijden is de chaos compleet.

Jodhpur.
Jodhpur is met meer dan anderhalf miljoen inwoners de op één na grootste stad van Rajastan. Ze ligt aan de rand van de Thar woestijn. Door zijn strategische ligging aan de handelsroute door de eeuwen heen werd de stad een bloeiend handelscentrum. Ook is de aanwezigheid van het leger is best op te merken. We zijn niet ver van de grens met Pakistan verwijderd.
Jodhpur, het fort.
Als we aan het hotel toekomen kunnen we direct onze lunch nemen. We beginnen met het bezoek aan de stad om 14.30.
Uitzicht over de 'Blauwe stad'.
Jodhpur, de Blauwe Stad
De oude stad wordt omringt door een 10 km lange muur met acht poorten en ontelbare bastions. Jodhpur wordt 'De Blauwe Stad' genoemd door de karakteristieke indigo gekleurde huizen.
Volgens het ene verhaal geeft de kleur aan dat het huis in kwestie bewoond werd door iemand van de Brahman, de eerste kaste. Een andere legende vertelt dat de huizen blauw zijn als verwijzing naar Krishna, de enige god die door de eerste Maharadja werd vereerd. Vroeger betekende een blauwe muur dat er iemand van de hoogste klasse woonde. Nu mogen ook andere bewoners een blauwe muur hebben. Een nog ander verhaal zegt dat de blauwe kleur de insecten en muggen zou buiten houden. Wat het ook moge zijn, de blauwe kleur geeft de stad een bijzondere uitstraling.
Jodhpur, de blauwe stad.
Cenotaaf Jaswant Thada.
Op de weg naar het fort ligt Jaswant Thada, de fonkelend witmarmeren chatri van maharadja Jaswant Singh II. Het mausoleum werd in 1899 gebouwd door Sardar Singh, bij het platform waar vier jaar eerder zijn voorganger was gecremeerd. De urne van de maharadja wordt in het monument bewaard. De plaats fungeert sindsdien als koninklijk crematorium. Van 15:00 uur tot 15:50 uur kunnen we hier rondhangen en foto's nemen.
Meherangarh fort, 125 m boven de omringende vlaktes.
Rajastan barst van de indrukwekkende forten en paleizen. Aan de rand van de oude stad op een heuvel ligt het fort van Meherangarh. Dit fort is het grootste verdedigingswerk van Rajastan en werd in 1459 gebouwd.

Veel informatie te vinden op:  Mehrangarh fort

Het werd regelmatig uitgebreid en versterkt tot een nagenoeg onneembare vesting. De muren hebben op sommige plaatsen een hoogte van 36 m en een breedte van 21 m. Binnen het fort liggen tempels, tuinen en paleizen. Scherpe bochten in de toegangswegen tot het centrum van het fort moesten de kracht van een eventuele aanval breken.
Stalen pinnen op de poort om olifanten tegen te houden.
Draagstoelen om de grote bazen te dragen.
De acht poorten waren voorzien van deuren met stalen punten tegen aanvallen van vijandelijke olifanten. Van op het dak van het fort heeft men een prachtig uitzicht op de blauwgekleurde huisjes van de oude stad en de omliggende dorre woestijn.
Het Meherangarth fort, hoog boven de stad.
Wandeling van het fort naar de stad beneden.
Klokkentoren.
Na het uitgebreide bezoek aan het fort, van 16:00 tot 18:00, is het tijd voor nog een steile afdaling naar het centrum van Jodhpur. Hier is er nog de reeds 110 jaar oude klok te bekijken midden de koorddansers en de steeds alomtegenwoordige verkopers van allerlei rare spullen.
Klokkentoren in de stijgers.
Tuk-Tuk.
Als afsluiting van de dag nog met de tuk-tuk door het helse en chaotische verkeer naar het hotel om 19.00 uur.

Logies.
We logeren in het 4* Ajit Bahwan Palace. Prachtige luxueuze kamers in een prachtige tuin. Het is ergens spijtig dat we er slechts 1 nacht kunnen verblijven.
Ajit Bwahan Palace hotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten