Agra - Taj Mahal

Agra - Taj Mahal

dinsdag 11 februari 2020

Dag 18 Varanasi -> Khajuraho - The city of Kamasutra.

Laatste etappe, van Varanasi naar Khajuraho.
De laatste bestemming van onze reis staat op het programma van vandaag. Er staat een verplaatsing van Varanasi naar Khajuraho op onze agenda. Om 10.30 uur vertrekken we uit het hotel in Varanasi naar de luchthaven van Varanasi. Na een 20 km zijn we in de luchthaven van Varanasi.
Met de bagage naar het luchthavengebouw van Varanasi.
Check-in te Varanasi door Jan.
Op het informatiebord, Hindi kunnen lezen en begrijpen helpt wel.
Wij hebben UK631 van 12:45 naar ...,  duidelijker kan moeilijk. Maar Jan is in de buurt.
De vlucht naar Khajuraho duurt een goede 45 minuten. We vertrekken om 12.45 uur met Air Vistara en landen in Khajuraho rond 13.40 uur. Het is een Airbus 320, dat nog niet half gevuld is. Het luchthavengebouw is een pareltje. Prachtige schilderijen en staat vol met symboliek van de Kamasutra.  De lokale vertegenwoordiger staat ons op te wachten om ons naar het Ramada hotel te voeren.
Vliegtuig A320 Air Vistara van Varanasi naar Khajuraho
Vliegtuig van Varanasi naar Khajuraho
Boarding.
Aangekomen in Khajuraho.
Van Benares = Varanasi naar Khajuraho.
Khajuraho - The City of Kamasutra.
De tempels van Khajuraho staan bekend als een van de zeven wonderen van India. Ze zijn wereldberoemd vanwege hun sublieme beeldhouwwerk met afbeeldingen uit de Kamasutra. De naam is afgeleid van kama wat liefde betekent en sutra hetgeen techniek of kunst betekent. Dus de kunst van het liefhebben.
Khajuraho, monumenten behoren tot het Werelderfgoed UNESCO.
De tempels die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan, werden in de 10de en 11de eeuw gebouwd door de Chandela-dynastie, die in die tijd Centraal-India beheerste. Er zijn drie groepen tempels: de westelijke groep in de nieuwe stad, de oostelijke groep in de oude stad en de zuidelijke groep. Ons bezoek start na de middaglunch om 15.30 uur met de westelijke groep tempels.

Westelijke tempelgroep.
Het is een zeer rustige site waar de westelijke groep van tempels deel van uitmaken. Wat een verademing na de hectische toestanden van Varanasi. De lokale gids geeft een rondleiding van de belangrijkste tempels. We moeten wel getuigen dat we >18 jaar zijn. Bij de groep van HOBO is dat geen enkel probleem. We zijn zeer geïnteresseerd in de toelichting van een expert. De westelijke tempelgroep omvat niet alleen het grootste aantal, maar ook de oudste en interessantste tempels van Khajuraho.
We beginnen bij de eenvoudigste, de Varaha tempel = tempel van het zwijn.
Varaha tempel = tempel van het zwijn
Lakshamana tempel.
Deze tempel is 29 meter hoog en heeft op de 4 hoeken een kleiner tempeltje. Hier vinden we een enorm aantal erotische afbeeldingen. Elke uitbeelding heeft een naam. De '71' iets met 7 personen of ook een technische positie voor experten, de '69', dit heeft geen verdere uitleg nodig, de 'mission impossible', wegens de complexiteit van het gedoe.
Lakshamana tempel
Westelijke groep tempels in Khajuraho.
Sculptuurwerken waar de Kamasutra aangeleerd wordt.
Een van de principes van het hindoeïsme zegt dat de seksuele liefde een vorm van energie is. Daarom is de afbeelding hiervan op de wanden van de tempels iets zeer natuurlijks. Tja als men de posities bekijkt dan heeft men wel een dosis energie nodig.
Beeldhouwwerken van de Kamasutra.
Veel fitnessen en veel training om het hindoeïsme goed te belijden.
Kamasutra beeldhouwwerken.
Kandariya  Mahadeva
Voor deze tempel kom je superlatieven te kort: dit is de grootste, mooiste en meest typische  tempel van Khajuraho. De tempel is gewijd aan Shiva. De tempel is beroemd voor zijn grote afmetingen en zijn meer dan 800 beelden. Godinnen, krijgers, gracieuze vrouwen en goden sieren de gevels. De aandacht wordt vooral getrokken door de niets verhullende erotische afbeeldingen. De seksuele hoogstandjes van de liefdesparen behoren tot de meest gewaagde van Khajuraho. 11.000 mensen werkten 25 jaar aan deze tempel. Hij bestaat uit 6 miljoen stenen en is nog voor 96% in originele structuur.
Kandariya  Mahadeva

De 7 reizigers + Jan die aan de verlenging van de Rajastan reis deelnamen.
 Ivo, Anita, Jan, Ingrid, Wim, Gerda, Jef en Hilda.
Voor een tempel van de westelijke tempelgroep in Khajuraho.
Vishvanathtempel
Dit is de voornaamste tempel van Shiva in Khajuraho. In het heiligdom zie je ook een afbeelding van de god Brahma met drie hoofden. Dit beeld suggereert de onlosmakelijke eenheid van schepping, behoud en uiteindelijk de vernietiging.
Nandi Shrine.
Het beeld van Nandi is iets merkwaardigs in het Hindoeïsme. Men moet iets in het oor van het beeld fluisteren. Iets wat je heel graag zou willen. Dat wordt dan door Nani doorgegeven en als men goed gefluisterd heeft, wordt je wens ingewilligd. De een na de andere komt fluisteren tegen dat beeld. Het beeld kijkt naar de Visvanatha tempel.
Nandi beeld waar men iets in het oor moet fluisteren.
Visvanatha tempel.
Volksdans show in het Kandariya Art Centre.
Vanavond zijn we toeschouwers aan een culturele dansshow. Deze bestaat uit een kleurrijk spektabel van de verschillende Indiase staten. We zijn getuige van deze 1 uur durende dansshow, uitgevoerd door 9 professionele dansers en danseressen.

Logies. 
In Khajuraho logeren we in het 4* Ramada Hotel
Ramada Hotel te Khajuraho.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten